Plastic Identificatie Tool
 
 
Kunstwerken
Soon (inside) (Ground Zero), Isa Genzken, 2008
Collectie Gemeentemuseum Den Haag
Sculptuur, 244 x 429,5 x 6 cm (h x b x d)

MATERIAAL
De plastic lijsten spiegels: Kartell, gemaakt van polycarbonaat. Andere materialen in het kunstwerk: synthetische polymeer spuitverf, foto, lijmresten, spiegeltape, folietape, plakletters, papier

BESCHRIJVING
Het kunstwerk bestaat uit elf kunststof lijsten, de meeste met spiegel, die in een specifieke opstelling aan de muur worden gepresenteerd als één geheel. Het kunstwerk is een voorstel voor de ontwerpwedstrijd voor de herdenkingsplaats van Ground Zero, het verwoeste stuk land in Manhattan na de aanslagen op 11 september 2001.

De kunstenaar was tijdens de aanslagen op 11 september 2001 in New York en maakte een aantal voorstellen voor een herdenkingsmonument. Dit werd een serie assemblages genaamd Ground Zero, bestaande uit zeven sculpturen die elk een schaalmodel zijn voor de ontwerpwedstrijd. Een van deze werken is Soon (Inside) (Ground Zero). De elf panelen verwijzen naar de datum van de aanslagen. De ontbrekende spiegels en de met spuitverf bespoten panelen refereren naar de ruïnes van de Twin Towers en het New Yorkse straatbeeld.

Specifiek plastic
RIGIDE
Lijsten: Polycarbonaat (PC
Spiegelplaat: Polymethylmethacrylaat (PMMA)
Spiegeltape: Polymethylmethacrylaat (PMMA)

FOLIES
Bruine tape: Polypropyleen (PP)

Het werk van Isa Genzken (Duitsland 1948) staat in het teken van maatschappijkritische reflectie. Haar oeuvre is zowel in vorm als in materiaalgebruik veelzijdig. Genzken maakt installaties, films, video's, schilderijen, werken op papier, foto's en kunstenaarsboeken. Ze werkt met hout, gips, epoxyhars, beton en vooral ook plastics en kunststoffen, deels in de vorm van alledaagse gebruiksvoorwerpen en andere producten uit de consumptiemaatschappij.

CONDITIE
Stabiel werk in goede conditie. De conditie/hechting van de verf op de kunststof lijsten worden regelmatig gecontroleerd op tekenen van verval.

TENTOONSTELLEN EN OPSLAG
Opslag op schilderijrekken. Ophangen tijden expositie volgens de ophanginstructie die is opgesteld door de kunstenaar. De afstanden tussen de verschillende spiegellijsten zijn specifiek.


Plastics
Polycarbonaat (PC)
Polyethyleen (PE)
Polymethylmethacrylaat (PMMA)


PREVENTIEF CONSERVERINGSADVIES
De verf en de lijm van de tape zijn de meest gevoelige onderdelen van dit werk. Uitgaande van de algemene stabiliteit van de materialen worden de richtlijnen van PC geadviseerd. Klik op de plastics voor de specifieke richtlijnen.