Plastic Identificatie Tool
 
 

Plastics


Polyethyleen (PE)

Algemene informatie

Beschrijving

Polyethyleen (ook wel polyetheen genoemd) is een van de goedkoopste plastics en wordt veelvuldig gebruikt. Het is een thermoplast, vrij zacht met vaak een witte melkachtige kleur. Het kan in allerlei verschillende vormen en kleuren voorkomen, van transparant tot ondoorzichtig. PE is te herkennen aan het wasachtige gevoel dat het heeft als er overheen gewreven wordt. Ouder PE kan ook gaan geuren. Deze geur, ranzig/zurig, wordt omschreven (in de tool) als oude tupperware/plastic tasjes geur. PE geeft een dof geluid als erop getikt wordt. PE is moeilijk te beschilderen omdat verf niet goed aan het oppervlak hecht.

Geschiedenis

Polyethyleen is in 1898 gesynthetiseerd, maar pas in 1933 was de eerste industriele synthese. In 1937 ging de eerste PE fabriek in bedrijf. Er zijn meerdere vormen van PE, de bekendste zijn LDPE en HDPE, low en high density. HDPE heeft geen vertakkingen aan de polymeerketen en is hierdoor iets harder/stugger dan LDPE. LDPE is sinds 1939 commercieel verkrijgbaar en HDPE is in 1951 ontdekt. Sinds 1957 wordt PE commercieel veel gebruikt en ook als krimpfolie ingezet. De eerste PE schuimen zijn na 1950 op de markt gekomen.

Verschijningsvormen

Er zijn veel vormen van PE; en omdat PE een goedkoop materiaal is, wordt het vrijwel overal voor gebruikt. Het is een relatief zacht materiaal, kan naar wens gekleurd worden en kan in mallen gespoten worden. PE wordt ook als plaat, folie, en tot verschillende soorten schuim geproduceerd. Het wordt veelvuldig gebruikt in de verpakkingsindustrie, als krimpfolie, in allerhande dagelijkse producten als bidons, afvalbakken, tupperware, speelgoedfiguurtjes en in meubels.

Eigenschappen

Thermoplast
Dichtheid: 0.9-0.98 g/l; schuim: 0.015-0.2 g/l
Smeltpunt: 99-138 °C
Glasovergangstemperatuur: -59 tot -133 °C
Celstructuur (in geval van schuim): gesloten of bolletjes
Geur: Oude tupperware/oude plastic tasjes
Gevoel: Wasachtig
Geluid: Rigide = dof; schuim = geen kenmerkend geluid; folie = geen kenmerkend geluid
UV-straling (in geval van kleurloos transparant PE): Licht niet duidelijk op
Polarisatie-filters (in geval van glashelder PE): Geeft een grijs/bruin/wittig patroon

Degradatie

Proces

Foto-oxidatie (lichtverval)

Bijzonderheden

PE wordt niet gezien als een probleemplastic.

Verschijnselen

Visuele kenmerken: Verkleuring, mat worden oppervlak, afname mechanische eigenschappen waardoor scheuren en/of breuken kunnen ontstaan, dimensionele veranderingen (vaak ontstaat eerst een lijnstructuur in het materiaal, waarna het materiaal begint af te brokkelen).

Gevoeligheid

PE is middengevoelig voor UV-straling, licht en zuurstof en ozon; laaggevoelig voor temperatuur, hoge RV en schommelende RV.

Preventieve Conservering

Aandachtspunten

PE is een relatief onproblematisch materiaal. Zeker wanneer licht en UV-straling vermeden wordt.
T: 10-30°C
RV: 30-70%
Lichtgevoeligheid: ~ 30 Mlx.h tot 1 jwv
UV-straling: max. 75 µW/lmAndere benamingen

  • Petrothene
  • Formolene
  • Sclair
  • Ethafoam
  • Tyvec

Heb ik te maken met...