Plastic Identificatie Tool
 
 
Kunstwerken
Acrobaat, Wil Fruytier, 1971
Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | RCE
h, 140 x 160cm (h x b)

MATERIAAL
polypropyleen (polypropeen)

BESCHRIJVING
Het wandkleed van grof geweven synthetische materiaal laat een rood en een blauw lint zien, om elkaar heengeslagen, tegen een witte achtergrond.

Specifiek plastic
Oranje, rode, blauwe koorden: Polypropyleen (PP)
Witte koorden: Polypropyleen (PP)

Wil Fruytier-van der Lande (Amsterdam 1915-2007) was een pionier in de textielkunst. In haar werk heeft ze het ambachtelijke imago van de textiele wandkunst veranderd. Niet het uiterlijk en de techniek staan in haar kunst centraal, maar het concept van het werk. Ze maakte geen ‘tapijten’ of ‘wandkleden’ meer, maar robuuste ruimtelijke creaties met ruwe kabels touw en synthetische materialen zoals plastic. Ze noemde zichzelf ‘textielarchitect’ omdat het haar om de ruimte ging en niet (meer) alleen om het platte vlak.

CONDITIE
Lichte vervuiling van het oppervlak, vooral zichtbaar op de witte polyetheen draden aan de voorkant. Afbraak van de oranje en blauwe polypropeen vezels. Mate van afbraak per kleur;
Oranje en blauw: lichte degradatie, geen verpulvering van vezels zichtbaar. Vezels zijn wel gemakkelijk te breken. Licht verschieten van de kleuren op de plaats van de afbraak.
Wit is in het geheel niet aangetast en voel ook niet zo vettig aan als de andere kleuren. Het is steviger en gladder. Afbraak aan voor- en achterkant: de afbraak is meer aan de voor- dan aan de achterkant zichtbaar.

Oorzaak degradatie: Vermoedelijk blootstelling aan dag- en/of kunstlicht. Een deel van de schade op de bolling van de weefseldraden met name aan de achterkant kan het gevolg zijn van slijtage van het weefsel door het hangen tegen een muur of wand.

TENTOONSTELLEN EN OPSLAG
Het materiaal is lichtgevoelig, de gedegradeerde vezels zijn wat bros en breken sneller. Vanwege de lichtgevoeligheid van het materiaal wordt geadviseerd het wandkleed niet permanent te tonen maar slechts voor een beperkte tentoonstellingsperiode.

Bewaar het wandkleed hangend in een donkere, koele, droge en stofvrije ruimte. Advies voor ophangen: met een losse voering van witte katoen aan de achterkant van het werk om schade door schuren van het weefsel tegen de wand tegen te gaan. Deze voering niet aan het wandkleed maar aan het ophangsysteem bevestigen.


Plastics
Polypropyleen (PP)


PREVENTIEF CONSERVERINGSADVIES
Van beide plastics is PE het gevoeligste. Klik op de plastics voor de specifieke richtlijnen.