Plastic Identificatie Tool
 
 
PP_overzichtsfoto.jpg

Formule
info_SF_PP.png

Plastics


Polypropyleen (PP)

Algemene informatie

Beschrijving

Polypropyleen (ook wel polypropeen genoemd) is een goedkoop plastic dat vaak gebruikt wordt. PP is chemisch verwant aan PE, beiden zijn polyolefines (een polymeer van enkel koolstof en waterstof atomen met de formule CnH2n) en worden veel in dezelfde soort toepassingen gebruikt. PP is vaak iets harder dan PE; dikke PP kan transparanter zijn dan PE van dezelfde dikte. Daarnaast is PP ook ondoorzichtig in allerlei kleuren te verkrijgen. In vergelijk met PE voelt PP minder wasachtig aan en gaat het niet zo geuren (oudere PE kan gaan ruiken naar oude tupperware/plastic tassen). Net als bij PE is het moeilijk om PP te beschilderen omdat verf niet goed aan het oppervlak hecht en beiden vertonen bij veroudering dezelfde soort lijnvorming en daarna gaan ze afbrokkelen. Daarnaast is PP het enige plastic waarvan een -scharnier uit één stuk- gemaakt kan worden. Als dit in een object zit kan het niet anders dan PP zijn.

Geschiedenis

Polypropyleen is in 1951 in het lab gesynthetiseerd. In 1957 is men begonnen om het op industriele schaal te produceren.

Verschijningsvormen

Er zijn veel vormen van PP, en omdat PP een goedkoop materiaal is kom je het vrijwel overal tegen. Het is eenvoudig te produceren, kan naar wens gekleurd worden en in mallen gespoten. PP wordt ook als plaat, folie en ook als schuim geproduceerd. Het wordt gebruikt in de verpakkingsindustrie, als folie, in de autoindustrie en in allerhande dagelijkse producten zoals stoelen, bordjes, speelgoed, slabestek, gieters. Er worden, ter versterking (vooral in Amerika) ook glasvezels aan PP toegevoegd.

Eigenschappen

Thermoplast
Dichtheid: 0.84-0.91 g/l
Smeltpunt: 120-176 °C
Glasovergangstemperatuur: calc.=-15 °C; exp.=-8 °C
Celstructuur (in geval van schuim): bolletjes
Geur: Geen specifieke geur
Gevoel: Geen specifiek gevoel
soms licht wasachtig
Geluid: Rigide = niet helder; schuim = geen kenmerkend geluid; folie = geen kenmerkend geluid

Degradatie

Proces

Foto-oxidatie (lichtverval).

Bijzonderheden

Wordt niet gezien als een probleemplastic.

Verschijnselen

Visuele kenmerken: Verkleuring, afname mechanische eigenschappen waardoor scheuren en/of breuken kunnen ontstaan (vaak ontstaat eerst een lijnstructuur in het materiaal, waarna het materiaal begint af te brokkelen), het materiaal wordt bros.

Gevoeligheid

PP is hooggevoelig voor temperatuur (PP wordt broos als het te koud is); middengevoelig voor UV-straling, licht, zuurstof en ozon, en laaggevoelig voor hoge RV en schommelende RV.

Preventieve Conservering

Aandachtspunten

PP is een relatief stabiel materiaal. Zeker wanneer het onder standaard museumomstandigheden (een stabiel klimaat) wordt bewaard.
T: 15-25°C (niet onder nul graden bewaren)
RV: 30-70 % setpoint beperken tot ± 5%
Lichtgevoeligheid: ~ 30 Mlx.h tot 1 jwv
UV-straling: max. 75 µW/lm



Andere benamingen

  • Achieve
  • Polypropeen

Heb ik te maken met...



TAGS

  • Gesloten celstructuur
  • Hard
  • Bolletjesstructuur