Plastic Identificatie Tool
 
 
SI_overzichtsfoto.jpg

Formule
info_SF_SI.png

Plastics


Siliconen rubber (SI)

Algemene informatie

Beschrijving

Siliconen is een elastomeer. Het wordt zowel industrieel als door kunstenaars gemaakt. Het is in vergelijking tot natuurrubber duurder en beter bestand tegen foto-oxidatie en ozon. SI heeft slechtere mechanische eigenschappen onder kamertemperatuur dan de meeste elastomeren. SI is vaak te herkennen aan een glad, olieachtig gevoel. Meestal heeft SI een gladde, glanzende en een wat stroevere kant. Ook zal SI bijna altijd wel een mate van uitrekbaarheid hebben.

Geschiedenis

Siliconenrubbers zijn rond 1943 gepatenteerd en werden vanaf eind jaren '40 op grotere schaal commercieel geproduceerd. Vanaf de jaren zeventig worden siliconenrubbers door kunstenaars voor het maken van mallen gebruikt en vanaf de jaren negentig meer toegepast in kunstwerken.

Verschijningsvormen

SI wordt door zijn chemische resistentie, hydrofobische karakter, en bestendigheid tegen temperaturen tussen de -40°C en 200°C veel in de industrie toegepast als isolatiemateriaal, bak- en keukenspullen en voor medische doeleinden (implantaten). Kunstenaars gebruiken siliconenrubbers die vulcaniseren op kamertemperatuur en uit één of twee componenten bestaan. De toepassingen hiervan zijn vooral als materiaal voor de negatieve mal of als gietmateriaal in een mal. Soms in een verdunde vorm om mee te schilderen of een coating mee aan te brengen. Ook is SI in een spuitbus te verkrijgen

Eigenschappen

Thermoharder
Dichtheid: 0.97 g/l
Smeltpunt: -35 tot -55 °C
Glasovergangstemperatuur: -123 to -127 °C
Celstructuur (in geval van schuim): Niet van toepassing
Geur: Geen kenmerkende geur
kan geuren van andere materialen opnemen
Gevoel: Olieachtig / glad bij wrijving
Geluid: Geen kenmerkend geluid
UV-straling (in geval van kleurloos transparant SI): Licht wit/blauw op
Polarisatie filters (in geval van glashelder SI): Gebeurt niets

Degradatie

Proces

Vervuiling (statisch karakter)

Bijzonderheden

Wordt niet gezien als een probleemplastic.

Verschijnselen

Oppervlakteverandering door migratie van de siliconenolie, dat als lossingsmiddel wordt toegevoegd, naar het oppervlak (kleverigheid), vervuiling door stofdeeltjes en opname van kleur of geur. Scheurtjes kunnen voorkomen door stress of verkeerde hantering. Door de oliemigratie kan kunnen de mechanische eigenschappen verminderen.

Gevoeligheid

SI is middengevoelig voor schommelende RV; laaggevoelig voor UV-straling, licht, zuurstof en ozon, RV en temperatuur. SI is een relatief stabiel materiaal maar is gevoelig voor opname van geur en kleur.

Preventieve Conservering

Aandachtspunten

Vermijdt licht en bewaar onder standaard museumomstandigheden (een stabiel klimaat).
T: 10-30°C
RV: 30-70% met beperkte fluctuaties van ± 5%
Lichtgevoeligheid: ~ 300 Mlx.h tot 1 jwv
UV-straling: Extremen vermijdenAndere benamingen

  • Polysilixane
  • Silopren

Heb ik te maken met...