Plastic Identificatie Tool
 
 
PVC-P_overzichtsfoto.jpg PVC-P_01.jpg PVC-P_02.jpg PVC-P_03.jpg

Formule
info_SF_PVC-P.png

Plastics


Weekgemaakt Polyvinylchloride (PVC - P)

Algemene informatie

Beschrijving

PVC-P is een van de meest gebruikte en goedkoopste plastics. Aan PVC-P zijn weekmakers (plasticisers) toegevoegd die ervoor zorgen dat het materiaal zachter en flexibeler wordt. Door deze weekmakers kan het materiaal gaan ruiken naar een geur die in de Tool omschreven is als douchegordijn of zwembandjes. Het kan van kleurloos transparant tot opaak voorkomen, en geeft als er op getikt wordt (meestal) een doffe klank. Het kan erg flexibel gemaakt worden maar zal nooit echt elastisch zijn. Er kan in gekrast worden. Wat ouder PVC-P kan een beetje plakkerig aanvoelen en het materiaal kan flink gaan verkleuren. Uiteindelijk kan PV-PC, door het verlies van weekmakers, ook harder en stugger worden.

Geschiedenis

In 1928 is de methode op PVC week te maken (PVC-P) ontdekt en in de jaren 30 begon de commerciële productie. In de Tweede Wereldoorlog is PVC-P gebruikt ter vervanging van natuurrubber. In 1952 is het voor het eerst gebruikt om flexibele poppen te maken. Halverwege de jaren 60 is transparant PVC-P folie geïntroduceerd en daarmee kwamen de opblaasbare objecten op de markt.

Verschijningsvormen

PVC-P wordt gebruikt voor allerhande producten. In douchegordijnen, waterschoenen, regenlaarzen, opblaasobjecten, badeendjes, poppen, transparant folie, speelgoed, electriciteitsdraad, slangen. Ook kan het gebruikt worden als imitatieleer en coating.

Eigenschappen

Thermoplast
Dichtheid: 1.37-1.43 g/l
Smeltpunt: 103-230 °C
Glasovergangstemperatuur: 66 (5 phr plasticiser); 13-52(30 phr plasticiser); -52 to -82 (100 phr plasticiser) °C
Celstructuur (in geval van schuim): gesloten
Geur: Zwembandjes/douchegordijn
Gevoel: Geen kenmerkend gevoel
Geluid: Dof
UV-straling (in geval van kleurloos transparant): Licht duidelijk blauw of geel op
Polarisatie filters (in geval van glashelder PVC): Er gebeurt weinig tot niets; het folie kan tussen de polarisatiefilters wel een beetje bruinige en wittig/grijzige kleur krijgen.

Degradatie

Proces

PVC-P degradeert d.m.v. weekmakers die naar het oppervlak migreren, hierdoor ontstaan veranderingen in de mechanische eigenschappen zoals verlies van zachtheid en flexibiliteit. Het verlies van bepaalde weekmakers kan ook de gevoeligheid van PVC voor veroudering versterken. Het lijkt alsof contact tussen PVC-P en verpakkingsmateriaal, de weekmaker absorberen, of het ontluchten van het materiaal de migratie van de weekmaker versnellen.

Bijzonderheden

PVC-P wordt gezien als een probleemplastic vanwege het migreren van weekmakers.

Verschijnselen

Visuele kenmerken: Verkleuring, plakkerig worden oppervlak, witte of vloeibare uitbloei op oppervlak, krimp, vervorming, verharding.

Gevoeligheid

PVC-P is hooggevoelig voor verlies van weekmakers, UV-straling en licht, daarnaast is het middengevoelig voor temperatuur en schommelende RV; laaggevoelig voor zuurstof en ozon en RV.

Preventieve Conservering

Aandachtspunten

De weekmakers in PVC-P maken het materiaal flexibeler. Sommige weekmakers (DEHP) gaan ook veroudering van het materiaal tegen. Verlies aan weekmakers is altijd desastreus. Als P-PVC in contact komt met verpakkingsmateriaal lijkt het extra weekmaker te verliezen. Verpakkingsmaterialen kunnen beter vermeden worden. Ook PE is niet geschikt voor lange termijn opslag van P-PVC. (Y. Shashoua). Weekgemaakt PVC afgesloten bewaren in niet absorberend materiaal zoals glas of polyester is een oplossing. Ook lijkt het erop dat extra ventilatie en/of adsorberende materialen in de opslagruimte het verlies van weekmaker juist versnellen en hierdoor niet is aan te raden voor PVC-P. Degraderend PVC-P kan metaal / papier / textiel en PS aantasten; gescheiden opslag is aan te raden.
T: 10-25°C (weekmakers migreren langzamer naar het oppervlak bij koelere temperaturen)
RV: 30-70% met beperkte fluctuaties
Lichtgevoeligheid: ~ 1 Mlx.h tot 1 jwv
UV-straling: volledig verwijderen



Andere benamingen

  • PolyOne
  • Darvic
  • Plastazote

Heb ik te maken met...



TAGS

  • Gesloten celstructuur
  • Plakkerig
  • Huid