Plastic Identificatie Tool
 
 
EP_overzichtsfoto.jpg EP_01.jpg

Formule
info_SF_EP.png

Plastics


Epoxy (EP)

Algemene informatie

Beschrijving

Epoxy (EP) is een thermoharder die gevormd wordt uit een tweecomponenten systeem van een vloeibare epoxy en een verharder. Als deze samen gevoegd worden ontstaat een hard materiaal. Er zijn verschillende soorten epoxy, afhankelijk van het type epoxygroep heeft een uitgeharde epoxy andere eigenschappen. Vulmateriaal en kleurstoffen kunnen aan het epoxy-mengsel worden toegevoegd. Epoxy is een dure kunststof. Het is een hard, koud materiaal dat zowel transparant als opaak voor kan komen. Transparante epoxies vergelen snel; dit beïnvloedt de oplichting onder UV-straling (licht geel op). Epoxy geeft een helder en hoog geluid als er op getikt wordt.

Geschiedenis

Epoxy is bekend vanaf ongeveer 1936, maar pas in de jaren 50 vaak toegepast.

Verschijningsvormen

Epoxy wordt (vanaf de jaren vijftig) vooral als industriële lijm voor metaal, als coating, als laminaat, met glasvezel als versterkte kunststof en als giethars gebruikt. Hiermee heeft het overeenkomstige toepassingen als polyester (UP), waardoor het moeilijk is om onderscheid tussen deze twee kunststoffen te maken. In kunstwerken worden beiden ook veel gebruikt om voorwerpen in te gieten, of als materiaal voor een unieke sculptuur. Epoxies zijn echter duurder en hebben net iets andere eigenschappen dan polyesters. Hierdoor wordt polyester iets vaker toegepast door kunstenaars, en epoxies vaker voor technische toepassingen en lijm.

Eigenschappen

Thermoharder
Dichtheid: 1.15-1.3 g/l
Smeltpunt: Thermoharder
Glasovergangstemperatuur: 37-127 °C (thermoplastic); 130-246 °C (lijmen); 54.5-62 °C (commercieel)
Celstructuur (in geval van schuim): Niet van toepassing
Geur: Geen kenmerkende geur
Gevoel: Geen kenmerkend gevoel
Geluid: Rigide = helder (hoog)
UV-straling (in geval van kleurloos transparant): Licht duidelijk groen/gelig op (maar is vaak zelf ook al (iets) vergeeld)
Polarisatie-filters (in geval van glashelder): niet van toepassing

Degradatie

Proces

Foto-oxidatie (lichtverval), vervuiling (statisch karakter)

Bijzonderheden

Wordt niet gezien als een probleemplastic.

Verschijnselen

Visuele kenmerken: De dimensionele stabiliteit (krimpen en uitzetten) van epoxy is extreem goed. Wel is er snel verkleuring en verlies aan glans; dit gaat echter niet gepaard met een afname van de mechanische eigenschappen. Wanneer de reactanten in een verkeerde verhouding zijn vermengd, kan het oppervlak plakkerig zijn of dit na verloop van tijd worden. Ook kan er een sinaasappelhuid zichtbaar worden.

Gevoeligheid

EP is hooggevoelig voor UV-straling, licht en hoge RV; middengevoelig voor schommelende RV; laaggevoelig voor zuurstof en ozon, en temperatuur.

Preventieve Conservering

Aandachtspunten

EP is gevoelig voor heet water. Vermijdt licht en bewaar onder standaard museumomstandigheden (een stabiel klimaat). Beschermen voor stof en objecten monitoren voor eventuele veranderingen.
T: 10-30°C
RV: 40-60% met beperkte fluctuaties van ± 5%
Lichtgevoeligheid: ~ 1 Mlx.h tot 1 jwv
UV-straling: < 10 µW/lmAndere benamingen

  • Araldite
  • D.E.R.
  • D.E.H.

Heb ik te maken met...