Plastic Identificatie Tool
 
 
Kunstwerken
Zonder titel (Interieur), Tom Claassen, 1991
Collectie Kröller-Müller Museum
Hangende sculptuur, 2-delig, elk 375 cm x 120 cm x 90 cm (h x b x d)

MATERIAAL
Natuurrubber en ijzer

BESCHRIJVING
Het kunstwerk bestaat uit twee delen. De twee grote rechthoekige vormen zijn in latex afgegoten wc-hokjes, die door een ijzeren frame in vorm worden gehouden. Kunstenaar Tom Claassen heeft ze opgehangen aan haken zodat ze doen denken aan opbergzakken voor kleding.

Tom Claassen (Heerlen, 1964) is bijzonder geïnteresseerd in een specifiek onderdeel van het sculpturale werkproces: het aspect van positief en negatief, mal en tegenmal. Ouderwets natuurrubber (latex) leent zich door de flexibiliteit en eenvoudige verwerking goed voor zijn zoektocht naar omkeringen; het binnenste naar buiten brengen en omgekeerd, waarbij de naden veel nadruk krijgen. Het werk ‘zonder titel’ (interieur) bestaat uit ‘dunne afrubbersels’ zoals Claassen ze zelf noemt, van twee toiletruimtes in het oude schoolgebouw in Breda waar hij zijn atelier had. Aan de buitenkant is de afdruk van de voegen tussen de tegels te zien, de uitsparing voor de wc-rolhouder en andere elementen die aan de muur zaten, zoals pijpleidingen en een radiator. Aan de kant van de deur zit in het midden over de hele lengte een lange spleet, waardoorheen je het interieur kunt bekijken met de slappe, ingevallen toiletpot.

CONDITIE
De conditie van het werk dat 28 jaar geleden werd gemaakt, is nog redelijk gezien de beperkte levensduur van natuurrubber. Delen van het latex rubber zijn echter sterk verdonkerd en verhard, met name aan de bovenkant, waar het rubber op het ijzeren frame moet rusten. Het werk is hierdoor momenteel niet op te stellen.
De rubberlaag is dun en niet versterkt met textiel. Een restauratie is noodzakelijk, waarbij de bros geworden delen van het werk extra steun krijgen. Als meer delen van het rubber door veroudering bros en brokkelig worden, gaat daarmee het complete werk verloren.

TENTOONSTELLEN EN OPSLAG
Donker, koel, zoveel mogelijk afgesloten van zuurstof. Het werk ligt in een houten kist bekleed met Tyvek, losjes opgevouwen, met een interleave om aan elkaar plakken en harde vouwen te voorkomen. Het geheel zit in een op maat gemaakte zuurstofarme en luchtdichte verpakking. Bij opstelling is aan te bevelen om direct contact tussen het metalen binnenframe en de latex te vermijden door het isoleren met bijv. Tyvek of Melinex. Beperk de tentoonstellingsduur, beperk Lux uren tot een minimum. Eventueel afzetten voor bezoekers.


Plastics
Natuurrubber (NR)


PREVENTIEF CONSERVERINGSADVIES
Klik op de plastic voor de specifieke richtlijnen.