Plastic Identificatie Tool
 
 
Kunstwerken
Circle of Trust (Mother and Son), Folkert de Jong, 2009
Collectie Rabo Kunstcollectie
Sculptuur, 195 x 47 x 68 cm (h x b x d)

MATERIAAL
Piepschuim, gekleurd polyurethaan schuim, houten europallet, verf

BESCHRIJVING
Het kunstwerk is een levensgrote voorstelling van een moeder die een kind draagt, staande op een houten pallet. De figuren zijn gemaakt uit een aantal stukken schuim met verschillende kleuren met verschillende kleuren: roze en blauw stroken schuim voor de rok. Het harde schuim van het lichaam van moeder en kind is aangekleurd en gegoten door de kunstenaar in een mal. Onderdelen en stukken schuim zijn onder andere met een zwarte geschuimde substantie aan elkaar verlijmd. Dezelfde materie is ruim over de voeten en houten palet sokkel gegoten, als onderdeel van het kunstwerk.

Specifiek
Blauw schuim: Extruded Polystyreen (PS, XPS extruded)
Roze schuim: Extruded Polystyreen (PS, XPS extruded)
Zwarte schuim lijm: Zacht Polyurethaan ether (PUR ether zacht)
Schuim lichamen: Zacht Polyurethaan ether (PUR ether zacht)

Folkert de Jong (Alkmaar, 1972) werkt vaak met materialen, die oorspronkelijk afkomstig zijn uit de Amerikaanse petrochemische industrie, ontwikkeld voor oorlogstoepassingen en later gebruikt als bouwmateriaal. Door hardschuim te gebruiken als materiaal, neemt hij een zekere afstand tot de oude materiaaltradities in de beeldhouwkunst. De Jong: ‘Polyurethaan en piepschuim passen bij de behoefte van mensen om er in materiële zin wijzer van te worden, status en macht te verwerven, en daar het geluk te zoeken. Ik vind het interessant om spirituele lading te geven aan zoiets industrieels als bouwschuim. Het representeert alles waardoor we naar de knoppen gaan. Het is slecht voor het milieu en het zet ongebreideld uit. Maar ik wil door mijn kunst mensen optillen, mensen hoop geven, juist met dit materiaal.’

CONDITIE
Het beeld is stabiel in constructie en in goede staat. Het werk is in 2009 aangekocht en meerdere keren uitgeleend. Een enkele keer trad daarbij schade op, die door de kunstenaar zelf werd behandeld, door materiaal toe te voegen.

TENTOONSTELLEN EN OPSLAG
Het werk is opgeslagen in een houten kist, die bij aanschaf is vervaardigd. De sculptuur is goed tentoon te stellen. De euro pallet is deel van het werk en fungeert als voetstuk voor de staande vrouw, waardoor er automatisch enige afstand door het publiek wordt bewaard.


Plastics
Extruded Polystyreen (PS, XPS extruded)
Zacht Polyurethaan ether (PUR ether zacht)


PREVENTIEF CONSERVERINGSADVIES
PS extruded is over het algemeen stabieler dan PUR ether, vandaar dat voor dit werk de richtlijnen van PUR ether schuim worden geadviseerd.