Plastic Identificatie Tool
 
 


De Plastic Identificatie Tool is ontwikkeld binnen het ‘Project Plastics’ en mede mogelijk gemaakt door


financieel ondersteund door
Info

Introductie

Plastics in museumcollecties hebben speciale zorg nodig. Zij vertonen tijdens opslag en tentoonstellen vaak problemen, zoals verkleuring, uitbloei, plakkerigheid en verkruimeling. Om objecten die (deels) gemaakt zijn van plastic onder de juiste condities te kunnen bewaren, is identificatie ervan cruciaal. Deze online Plastic Identificatie Tool helpt bij het identificeren van plastics in museumobjecten, of op zijn minst bij het herleiden tot hoofdgroepen van plasticsoorten. Voor het beste identificatieresultaat wordt deze tool begeleid door een workshop en een set materialenkoffertjes; de PIT-kit

PLASTIC IN MODERNE & HEDENDAAGSE KUNST

Hoewel de eerste natuurlijke plasticsoort (rubber) al veel eerder ontdekt was, kwam de ontwikkeling van (half-)synthetische plastics rond 1880 op gang. Het begon met de toepassing van cellulosenitraat, daarna ging het snel. Bakeliet, fenolformaldehyde hars met houtmeel, kwam rond 1910 als eerste synthetische plastic in productie. Toen volgden polystyreen, polyvinylchloride en polyetheen, massaal toegepast in gebruiksvoorwerpen en verpakkingen. Ook kunstenaars gingen ermee aan de slag; plastics waren veelzijdig en leken onverwoestbaar.

Hulp bij conserveren van plasticsoorten

Elke plasticsoort heeft zijn specifieke eigenschappen. De Plastic Identificatie Tool helpt collectiebeheerders en restauratoren bij het identificeren - zonder specialistische kennis of analyseapparatuur - van een groot deel van de plastics in hun collecties, het monitoren van de objecten en het treffen van de juiste conserveringsmaatregelen.

Opzet van deze website

De Plastic Identificatie Tool is via drie ingangen te gebruiken voor het identificeren van plastics.
- Met de vragenlijst en de bijbehorende PIT-kit
- Via de beschrijvingen van de verschillende plastics
- Via tien voorbeeldwerken waarin verschillende plastics zijn verwerkt

MATERIALENKOFFER

De PIT-kit is een set koffertjes met gereedschap en referentiematerialen, die nodig is om de vragen uit de Plastic Identificatie Tool te beantwoorden. De set is onderdeel van de Plastic workshop, maar is ook los te bestellen.

PLASTIC WORKSHOP EN IDENTIFICATIEDAGEN

De tweedaagse in-company Plastic workshop geeft inzicht in de verschillende plastics en hun eigenschappen. Deelnemers worden getraind in het gebruik van de Plastic Identificatie Tool aan de hand van objecten uit de eigen collectie. Aanvullend op de workshop is het mogelijk om gezamenlijk grotere aantallen objecten uit de collectie te bekijken en de plastics te identificeren voor registratie, documentatie en conservering. Tijdens deze identificatiedagen kunnen ook instrumentele analyses (FTIR) worden uitgevoerd, in aanvulling op de Plastic Identificatie Tool. De workshop wordt verzorgd door Carien van Aubel en Olivia van Rooijen.